Sunday, 29 January 2017

Nara : Bandar rusaMalam semalam selesai perjalanan singkat aku di Osaka. Sebenarnya aku amik 2 jenis transport pass iaitu Kansai pass dan satu lagi Osaka pass. Jadi plan aku 3 Hari pertama aku nak ronda dulu daerah2 berdekatan dan last 2 hari sebelum balik Baru full swing round Osaka pulak. Sebab apa? Nanti kemudian 2 aku bagitau kenapa. Aku takde apa2 planning spesifik maka aku pilih untuk le Nara secara randomly. Bagi aku Nara ni adalah lokasi wajib pegi kalau dah terlajak kat Kansai ni. Dengan menggunakan pass yang aku dah beli maka hampir perbelanjaan transportation aku dah dicover. Cuma kalau nak naik Jr train kena beli tiket lain lah. Jarak Osaka ke Nara tak berapa jauh sekitar 40 minit saja menaiki train dari Namba train station tapi dari tempat tinggal korang nak ke Namba korang pandai2 carik jalan lah ye.

So aku bergerak tak seawal seperti selalu aku buat sebab aku tak mau join kesesakkan orang Jepun nak pergi kerja / sekolah so lewat sikit lah. So tambah masa perjalanan dalam sebelum tengahari aku sampai di stesen keretapi Nara. First impression, Nara adalah sebuah bandar yg sunyi. Keluar saja dari train station banyak papan tanda tempat 2 attractions kat Nara beserta dengan jaraknya sekali. Mudah sekali kalau travel tempat2 mcm ni. Tak perlu internet pun boleh.Melalui pembacaan aku sebelum ini, Nara ini terkenal dengan taman rusanya. Jadi sambil berjalan-jalan aku mencari di manakah jalan menuju ke taman rusanya tersebut sebab di signboard tidak dinyatakan lokasi atau arah mana tempat nak dituju tersebut. Semakin lama aku berjalan mulai nampak kelibat beberapa ekor anak rusa berkeliaran di jalanan. Masa tu mula rasa happy sebab dah jumpa dengan apa yang dicari hari ini.  Setelah mengambil beberapa keping gambar selfie aku teruskan perjalanan.

Semakin lama aku melangkah semakin banyak pulak rusa yang aku jumpa berkeliaran mencari makanan. Akhirnya aku sampai di tengah2 pusat tempat menarik di Nara ini. Barulah aku tau yang sebenarnya di Nara rupanya tak ada taman rusa tetapi seluruh bandar Nara itu sebenarnya adalah satu taman bagi rusa2 yang ada di sana.Selain dari rusa, terdapat beberapa tempat menarik yang korang boleh lawati di Nara ini. Diantara tempat yang aku pergi sepanjang beberapa jam di Nara adalah :Todai-Ji temple
Todai Ji temple adalah sebuah Buddha temple yang amatlah besar yang diperbuat dari kayu. Ianya disenaraikan sebagai salah satu Unesco site di Nara. Ianya juga diketegorikan juga sebagai salah satu bangunan kayu yang terbesar di dunia. Bayaran masuk kalau tak silap aku adalah sekitar 500 yen.
Kasuga Taisha
Ini merupakan sebuah kuil agama shinto yang yang telah lama dibina di Nara ini kira-kira tak kurang 1000 tahun sama macam todai-ji temple tadi. Masuk ke lobi percuma tapi untuk meneruskan perjalanan lebih dalam lagi kena bayaran. Apa yang aku paling suka kat sini adalah jalan menuju ke temple di atas bukit ini. Seolah-olah korang melalui sebuah hutan yang ancient..

Kofuku ji temple
Ini pula adalah satu temple Buddha yang terletak berdekatan dengan Kasuga Taisha. Dia ada satu ceremony hall dan ada pagoda 5 tingkat disebelahnya. Ada a few lagi building berdekatan dengannya menjadikan dia sebuah kompleks. Bagi aku tempat ni biasa-biasa je...sebab x masuk dalam pun..just berpeleseran di luar.


Sebenarnya ada beberapa tempat lagi aku pegi cuma tak tahu apa nama tempat-tempat tuh. Kebanyakkannya temple-temple kecik dan juga ada sebuah kolam or tasik rasanya yang berada dekat dengan pekan Nara ni. Selain dari itu, macam biasalah, ada shopping street berada dekat dengan stesen keretapi untuk membeli belah dan juga untuk window shopping.Aku boleh katakan Nara ni adalah salah satu tempat wajib pergi kalau ke Kansai..

bersambung

No comments:

Post a Comment