Wednesday, 3 January 2018

Perbelanjaan dan Kesimpulan Trip : Journey To The North

Aku rasa dah publish dah post nih tapi tak tahu kenapa bila check post ni dah revert ke draft balik  dan banyak content lama dah hilang (lebih dari separuh) dan aku terpaksa re-write balik so ada yang tak sama dengan post lama...tapi aku cuba untuk recall balik dan ianya menyebabkan post Luang Prabang terpaksa dilewatkan..harap maaf




 Perbelanjaan (Ground Sahaja)


Perbelanjaan keseluruhan meliputi perbelanjaan ground sahaja tidak termasuk tiket flight ya. Mostly perbelanjaan yang dikemukakan ini adalah berdasarkan item-item yang harganya tetap seperti tiket bas dan bayaran masuk manakala item-item seperti kudap-kudapan aku amik lump sum sahaja supaya mudah kiraannya. Diharap sedikit sebanyak boleh dijadikan panduan sekiranya ke Phnom Penh dan Vietnam nanti.

Phnom Penh

Tambang bas air port ke bandar  1500 riel
Tuktuk tour 18usd
Tiket bas Phnom Penh - Saigon 15usd
Makan 8 usd


Saigon

Hotel - 2 malam 28USD
Makan 10usd
Kudap-kudapan 10usd
Tiket bas Saigon - Muine 14 usd


Muine

Hotel (Le Casa Del Latino Hotel) - 10 USD
Tour 200k dong
Tiket bas Muine - Dalat 350k dong
Makan 12 usd



Dalat

Hotel (Pizza Tet Hostel) - 7 USD
Tiket/ Entrance fee 30k dong
Makan 20 usd
Kudap-kudapan 10 usd
Tiket Bas Dalat-Hoi An 400k dong




Hoi An

Makan 12 usd
Tiket Bas Hoi An - Hanoi 450k dong
Kudap-kudapan 10usd


Hanoi

Hotel (Hanoi Backpackers Hostel) - 7.80 USD (2 malam)
Tour Halong bay 45usd
Makan 15usd
Kudap-kudapan 10usd
Tambang bas Hanoi - Airport 30k dong

JUMLAH KESELURUHAN = RM 1419.24



Kesimpulannya aku agak puas hati dengan trip ni. Agak banyak yang dapat dilihat dan dipelajari sepanjang trip 6 hari ini meskipun perbelanjaan kadangkala di luar kawalan. Antara yang perlu diperbaiki adalah perlu buat study dulu sebelum beli tiket flight. Tarikh-tarikh yang sesuai untuk melawat negara komunis ini. Biar aku listkan perkara2 penting seperti di bawah:

1. Pengangkutan

Terdapat 2 jenis pengangkutan yakni bagi perjalanan antara bandar dan satu lagi adalah di dalam bandar yang mana akan menghubungkan kita di destinasi menarik yang kita nak pergi. Kalau yang ada budget lebih bolehlah amik interconnecting flight dari satu Bandar ke satu bandar yang lain tapi masalahnya tak semua bandar 2 di Vietnam ada airport nya sendiri. Kalau nak lebih adventure boleh try naik train tapi masa perjalanannya agak panjang. Bagi aku pengangkutan yang paling effective adalah dengan menggunakan bas. Masalah dengan bas ni harganya bergantung pada pengusaha bas tu sendiri. Kalau ada holiday je diorang akan tekan harga sebab permintaan banyak dan bas yang ada terhad. So dekat sinilah yang aku cakap tadi kena tengok tarikh yang sesuai sebelum beli tiket melainkan korang memang nak tengok perayaan2 yang tertentu.



Transportation dalam bandar ada banyak. Bas tambang ada, teksi ada, grab ngan Uber pun ada. Tengok bajet masing2 la. Kalau nak sewa kereta atau motor pun boleh tapi sangat tak digalakkan la..jangan cari pasal kalau eksiden naya sebab lesen Malaysia tak recognise kat sana. Kalau yang hati kental boleh jalan kaki cam aku. (Bajet ciput)


2. Makanan

Kalau di bandar2 besar cam Hanoi atau Saigon memang tak ada masalah untuk cari makanan halal tapi di bandar2 kecik memang problem sikit. Tak pun masa dalam perjalanan yang long haul perlu sediakan kudap2 untuk isi perut sekadar perlu. Hati2 dengan makanan yang dijual di kedai macam 7eleven. Check dulu ingredients sebelum buat pembayaran. Bukan apa takut salah beli. Nak lagi ok bawak dari Malaysia. 



Kadang-kadang bas berhenti ke tepi jalan kat warung 2 mana2 tah. Harga makanan kat Vietnam bagi aku agak mahal kalau bandingkan dengan Malaysia lebih2 lagi makanan halal. Tak boleh nak salahkan pengusaha makanan jugak sebab diorang dapat bahan mentah dengan kadar yang boleh tahan juga harganya.

Di Kemboja lagilah sebab kebanyakkan harganya di quote dalam USD. Jadi kalau makan dalam 10 USD kalau convertkan dalam Ringgit Malaysia dah RM43 satu kali makan. So kalau travel lebih baik tak payah convertkan duit kepada RM. Bak kata orang, "Let it be"

3. SIM card

Yang ni bagi aku agak penting jugak terutama sekali bagi yang travel lebih dari sorang. Takut kut kut sesat ke senang dan bagi yang kaki sosial media memang wajib dapatkan, senang nak update status. SIM card Vietnam tak mahal kalau X silap aku dalam rm30++ kut (pernah beli sekali dulu) dan datanya sangat pantas. Lagi pantas dari Malaysia. Kalau nak mudah dapatkan je kat airport. Kalau merentas sempadan dengan menggunakan jalan darat, di border ramai je makcik-makcik menjual simcard di tepi bangunan imigresyen semasa korang turun untuk cop pasport. Sama ada pakej berbaloi atau pun tidak...tak dapat dipastikan lah.


4. Duit

Tak ada masalah untuk tukar duit kat Vietnam tapi aku lagi rekemen tukar kat tanah air. Kalau ke Saigon ada juga kedai yang terima RM tapi tak semua lah. Bahkan aiskrim kat Ben thanh market harganya RM3 bayar pakai ringgit. Di kebanyakkan bandar besar diorang lagi suka guna USD tapi tak bermaksud VD tak digunakan. Cuma bila diorang convert tu diorang lebihkan sikit tukarannya. Macam biasala...cari makan... So simpan sikit USD kalau ada...kalau tak ada pun takde masalah.


4. Hotel/penginapan

Bagi aku sepanjang aku mengembara Di Vietnam apa yang aku dapati hotel or hostel di negara ni memang murah kecuali di Saigon. Sebenarnya ada je hotel yang murah tapi tak dapatla nak duduk kawasan Ben Thanh market. (Ben Thanh duduk kat district 1 ye...sila ingat kalau nak booking hotel secara atas talian) Jauh la sikit dan tak silap aku kat Saigon tu ada backpackers street sebab aku nampak berbondong je omputeh keluar dari satu jalan tu berhampiran jugak dengan Ben Thanh. Kat tempat lain aku dapati budget dalam 60-70 ringgit dah dapat yang mewah dah. (Bergantung pada korang punya pengertian istilah mewah tu)



Kesimpulan 

Bagi aku perjalanan ini meskipun hanya 6 hari tapi banyak pengalaman dan pengetahuan terutama sekali berkaitan cara hidup masyarakat persekitaran didapati. Secara jujur aku katakan yang 6 hari memang tak cukup dan kalau korang tengok balik perjalanan aku semuanya agak rushing, tidak seperti pengembara-pengembara terutama sekali dari negara barat yang kebanyakkannya mengambil masa lama dalam pengembaraan mereka. Tapi apa nak dibuat sebab keadaan kewangan dan masa yang tidak mengizinkan. Kalau ada kesempatan, masa yang mengizinkan dan mencukupi serta kewangan yang mantap memang aku ingin menjelajah Vietnam lagi disebabkan banyak lagi tempat sebenarnya yang masih belum aku jejaki di bumi Kemboja dan Vietnam ini sebagai contohnya melawat banjaran dataran padi di utara Vietnam dan juga bermalas-malasan di Sihanok-ville.

Sekian.



3 comments:

  1. Selamat Tahun Baru owner blog.

    Tahniah!
    Blog fictravelog terpilih dalam senarai Top 55 Blog Travel Malaysia 2017.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh terima kasih..kalau x bagutau memang tak tahu pun

      Delete